Нітрат калію (харчова домішка Е252) — кристалічний порошок, що не має кольору та запаху. У харчовій промисловості нітрат калію застосовується як консервант.
Нітрат калію використовується у виробництві різних сортів сиру для уповільнення спічування. Водночас високі концентрації консерванта Е252 можуть викликати зміну кольору продуктів. Також добавка Е252 широко використовується в м'ясо- та рибопродуктах. Зокрема, цей консервант додають до анчоусів через фарбувальну дію. У м'ясних продуктах нітрат калію перетворюється на нітрит, що сприяє появі специфічного запаху та фарбуванню продуктів, а також зниженню активності мікробів. Нітрат калію має слабку антимікробну дію, тому найчастіше він використовується лише для подальшого його перетворення на нітрити.
- Ціна: Ціну уточнюйте